Gå til hovedindholdet

God Kemi

Viden om kemiske stoffer og konference om en giftfri fremtid den 24. november 2016
God kemi forudsætter, at der er god regulering af kemiske stoffer. Der er nemlig kemiske stoffer over alt.  Alle vores forbrugsgoder er fremstillet af kemi. 

Der er kemiske stoffer i vores pc’er, mobiltelefoner, røremaskiner, maling, tæpper, badeforhæng, tøj, byggematerialer, legetøj, hudplejemidler og emballage.
Kemiske stoffer, der anvendes med et bestemt formål, er en uundværlig del af vores hverdag. De er med til at gøre livet lettere ved for eksempel at regntøjet er vandafvisende, at tomatdåserne ikke ruster indvendigt, at computeren ikke bryder i brand, eller at maling og hudcreme ikke bliver dårlig.

GOD KEMI
Gennem regulering af kemiske stoffer sikrer vi God Kemi i hjemmet.
Den 24. november holder Miljø- og Fødevareministeriet en europæisk konference om kemiske stoffer.

Viden om skadevirkninger
Mange kemiske stoffer kan være skadelige for mennesker og miljø. De skadelige effekter er forskellige og omfatter for eksempel allergiske reaktioner, kræft, nedsat fertilitet, skader på fostres udvikling og på immunsystemet.

Mulige skadevirkninger af en lang række stoffer er kendte og i nogle tilfælde er stofferne underlagt regulering, eller ny regulering eller forbud er på vej. Det gælder for eksempel Bisphenol A i kasseboner, triclosan og fire ftalater, som er foreslået forbudt i EU.

Men der er fortsat stoffer og skadelige effekter, som vi ikke ved nok om. For eksempel viden om kombinationseffekten ved påvirkning af mange forskellige stoffer på én gang.

Udfordringen i dag er fortsat at kunne udvikle de teknologiske muligheder med de mange fordele, det indebærer – men uden at der er negative konsekvenser for miljøet og vores sundhed.

I menuen til venstre og i boksene i bunden kan du finde fakta om kemiske stoffer og reguleringen af kemiske stoffer.

Konference mod en giftfri fremtid
I Danmark afholdes den 24. november 2016 en konference “ TOWARDS A NON-TOXIC FUTURE – Handling chemical risks across consumer products, environment and food” (MOD EN GIFTFRI FREMTID – håndtering af kemiske risici på tværs af forbrugsprodukter, miljø og fødevarer), som har særligt fokus på hormonforstyrrende stoffer og kombinationseffekter. Derudover vil konferencen, som noget nyt, have et bredt fokus på kemikalieproblematikken, som går på tværs af miljø, forbrugerprodukter og fødevarer.

Resultaterne fra konferencen bliver anvendt til udvikling af det danske bidrag til EU’s strategi for et ikke-giftigt miljø 2050. 

Information om kemiske stoffer fra Miljø- og Fødevareministeriet

Opdateret 6. november 2017

MENU