Gå til hovedindholdet

Hvor ender grisen?

En fuldstændig udnyttelse af grisen er mulig - og vigtig for både producent og slagteri af økonomiske og ressourcemæssige årsager.

Verdens ressourcer er ikke uendelige, hvorfor vi må handle med omtanke. Det skal vi, både når vi som forbrugere træffer beslutninger i vores husholdning, og når vi som virksomheder tilrettelægger produktionen. Et godt øje på at mindske spildet hjælper med at spare på budgetterne og fører til nye opfindelser - af fødevarer, retter og produkter.

Danmark har en lang og produktiv tradition for ressourceudnyttelse - ikke mindst i husdyrsproduktionen, hvor Danmark har været rigtig gode til at udnytte alle dele af dyret.

I gamle dage, når der blev slagtet en gris på gården, sagde man, at selv grisens skrig ved aflivningen havde et formål, nemlig at holde fugle og deres ekskrementer væk fra slagteområdet. I dag, hvor slagtningen er flyttet ind på moderne slagterier, bliver grisen bedøvet inden den aflives.

Svinekødsproduktion er god ressourceudnyttelse. På verdensmarkedet er der forskellige præferencer, der gør, at den danske gris finder vej til mange forskellige lande. F. eks. eksporterer vi ribben som spareribs til amerikanerne, bacon til det britiske morgenbord, mørbrad til japanerne og grisetæer til kineserne. Eksporten er på den måde med til at sikre, at intet går til spilde.

Selv restprodukterne fra slagteri- og kødindustrien, der ikke egner sig som fødevarer til mennesker, bliver nyttige ingredienser i andre produktioner. Det gælder f.eks. foderprodukter til kæledyr, fedtprodukter til den kemiske industri og forarbejdede produkter til biobrændsel.

Billede af grisehoveder

Fakta
Grisens spor i forskellige produkter:

Handsker / Hud
· Arbejdshandsker og sikkerhedshandsker er ofte lavet af svineskind.

Wienerbrød
· Protein fra grisehår, kaldet 1-cystein, bruges i nogle tilfælde til at gøre brød blødere

Cigaretter
· Nogle cigaretfiltre får tilsat hæmoglobin udvundet fra svineblod. Påstanden er, at det stopper nogle farlige indholdsstoffer. House of Prince oplyser, at der ikke er svineblod i danske cigaretter.

Farvekridt
· Fedtsyrer udvundet fra svinefedt bruges ofte til at gøre farvekridt hårde.

Kattemad/Indre organer
· Indvolde og organer fra svin bruges i katte og hundefoder

Patroner/Knogler
· Gelatine udvundet af knogler bruges til at føre krudtet ind i patronen

Pensler
· Grisehår er slidstærke og derfor ekstremt gode til at fremstille pensler af

Porcelæn
· Aske fra knogler bruges til fremstillingen af benporcelæn. Benaske giver porcelænet dets styrke, hvidhed og gennemsigtighed

Vingummi
· Gelatine fremstilles typisk af hud fra svin eller køer og en hovedbestanddel i vingummier og skumfiduser

Tandpasta
· Glycerin i tandpasta kan være lavet af svinefedt

Is
· Gelatine regulerer sukker krystallisering og sænker smelte proessen

Gødning
· Lavet af forarbejdede grisehår

Andre produkter:
Øl, frugtjuice, shampoo, stearinlys, medicin/piller, vaskepulver, maling, tromme og tamburi, vin, papir, sæbe, insulin og yoghurt.

Deltag i dagens konkurrence

I Danmark bliver næsten alt på grisen udnyttet. Bliver grisen også brugt til produktion af hundemad?

MENU