Gå til hovedindholdet

Brugt elektronik kan blive en god forretning

Debatindlæg i samarbejde med direktør i Dansk Industri Tine Roed bragt i Politiken den 6. marts 2017.

Publiceret 7. marts 2017

Køb af lys i stedet for elpærer og lamper, gensalg af brugt it-udstyr, genanvendelse af værdifulde råstoffer og cirkulære forretningsmodeller kan sikre bedre udnyttelse af elektronik og give virksomheder og samfund milliardgevinster.

Der ligger mange tusinde tons brugt elektronik i skuffer og skabe i danske husholdninger. I gennemsnit har hver familie 45 kg elektronik liggende, som ikke har været i brug inden for det sidste år. Vi skal være bedre til at udnytte elektronikken, give det nyt liv og bruge materialerne igen og igen.

Den frivillige aftale om WEEE (elektronikaffald), som er indgået mellem en række erhvervsorganisationer, kollektive ordninger og miljø-og fødevareministeren har estimeret store økonomiske gevinster og ressourcebesparelser i genbrug af elektronikprodukter og nye forretningsmodeller. Der er både miljøgevinster og økonomi at hente for virksomhederne.

Hvorfor ikke købe lys i stedet for pærer, lamper og el, lyd i stedet for højtalere, vask i stedet for vaskemaskiner, vand og vaskepulver. At sælge services og ikke produkter kræver omlægning af den måde, vi producerer og forbruger på, men det skaber også stort markedspotentiale, incitament til miljøvenligt design og store materialebesparelser.

Når virksomhederne fastholder ejerskab til deres produkter, bliver det lettere at få dem tilbage efter endt brug, genbruge dem i nye sammenhænge og i sidste ende sikre genanvendelse af enkeltdelene.

Men det stiller også store krav til den måde, virksomhederne designer produkter på. Vi har nu helt konkrete tal, der viser potentialerne ved nye forretningsmodeller på elektronikområdet samt en række bud på, hvordan lovgivning og det eksisterende indsamlingssystem kan forbedres for at skabe bedre rammer for en cirkulær økonomi og bedre anvendelse af elektronik. Derfor starter vi debatten om, hvordan vi bedst muligt skaber gode rammer for danske virksomheder i en cirkulær økonomi.

Danske virksomheder skal være blandt verdens mest ressourceeffektive, de skal være førende i forhold til genbrug og genanvendelse af produkter og ikke mindst first movers, der udfordrer den måde, vi plejer at sælge og forbruge elektronikprodukter på.

Men for at udnytte potentialerne og få de nye forretningsmodeller til at blomstre er der en række barrierer, som står i vejen. Dem skal vi have fjernet.

Mentaliteten skal ændres. Brugt elektronik er ikke per automatik affald. Det er i lige så høj grad en ressource.

Det kræver omstilling hos forbrugerne, i lovgivning og i praksis på genbrugspladserne, men ikke mindst hos virksomhederne, som er dem, der skal drive omstillingen.

Der er kun én vej til en cirkulær økonomi, og det er at gøre det til en forretning. Men de politiske rammer skal være på plads, hvis virksomhederne skal kunne nærme sig en cirkulær økonomi.

Når regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi kommer med sine anbefalinger, har vi sammen med anbefalingerne fra den frivillige aftale et godt grundlag for de næste skridt. I Danmark handler det om at udnytte mulighederne og gøre håndtering af affald, elektronik og andre udtjente produkter smidig og attraktiv for virksomheder og forbrugere.

Men det er ikke kun nationalt, vi skal finde svarene.

Løsningen er i høj grad europæisk.

Og i EU er kommissionen i fuld gang med at revidere affaldslovgivningen, så det bliver lettere for europæiske virksomheder at slutte cirklen og beholde ressourcerne i spil. Vi skal have sat gang i en cirkulær forandring.


MENU