Gå til hovedindholdet

Flere grise med krølle på halen

Debatindlæg bragt i Fyns Amts Avis den 16.5.2016

Publiceret 16. maj 2016

Til sommer næste år vil danskerne blive mødt af et nyt statsligt mærke, når der skal gris på grill og gaffel. Et nyt dyrevelfærdsmærke vil i tre niveauer guide danskerne ved køledisken, så man lettere kan vælge skinke, koteletter og hakket flæsk med lige præcis det niveau af dyrevelfærd, der passer til ens ønsker og pengepung.

Dyrevelfærdsmærket vil indeholde én til tre stjerner – jo flere stjerner, jo højere dyrevelfærd. Skal svinekød mærkes med dyrevelfærdsmærket, skal grisenes opvækst leve op til en række strenge grundkrav, der ligger over de gældende lovkrav i Danmark og EU og dermed over, hvad grisene oplever i standard- eller konventionel produktion: Søerne skal gå frit i hele produktionsforløbet, grisene skal have krølle på halen og få halm dagligt, de skal have mere plads under opvækst, og de må højst transporteres i 8 timer.

Én stjerne viser, at grundkravene er opfyldt, mens to og tre stjerner viser, at der er opfyldt supplerende krav om mere plads og udeareal.

Bag mærket står Miljø- og Fødevareministeriet og en række organisationer, bl.a. Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation DOSO, Dansk Supermarked, Bilka, Føtex, Netto, De Samvirkende Købmænd, deriblandt Rema 1000, Meny, Spar og Kiwi, Danske Slagtermestre, Lidl, Aldi, Landbrug & Fødevarer og Danish Crown. Derudover støttes ideerne i ordningen af Det Dyreetiske Råd og Den Danske Dyrlægeforening. Mærket indføres i første omgang for svin, men vil senere kunne blive udvidet til andre dyrearter.

Flere dyr skal have det bedre, og her kan markedet hjælpe. Otte ud af ti danskere siger, at de gerne vil betale lidt mere for, at dyrene har haft det bedre – den mulighed får de nu.


MENU