Gå til hovedindholdet

Hele landets kendetegn

Debatindlæg sammen med gruppeformand Søren Gade (V) bragt i Nordjyske Stiftstidende den 11. september 2016.

Publiceret 12. september 2016

Rigtig mange forbinder gastronomi med de større byer og glemmer ofte de gastronomiske perler i resten af landet. Fra Bornholm i øst til Henne Kirkeby i vest findes restauranter, som aften efter aften leverer måltider i verdensklasse.

De virkelig gode restauranter findes i hele landet - ikke mindst i Nordjylland, hvor Ruths Hotel i Skagen som den eneste restaurant i Jylland er indstillet til årets restaurant.

Forestil dig bare at hente friske jomfruhummere direkte fra havnen i Skagen, nyde nyfortolkede tarteletter på Nordjyllands vestkyst eller besøge et af de mange gastronomiske fyrtårne i Nordjylland. Vi skylder restauratører, kokke, tjenere, fødevareproducenter og andre, der beskæftiger sig med nordjysk gastronomi, at få omverdenens øjne til også at kigge mod Nordjylland, når tankerne falder på god mad.

Med regeringens forslag til finanslov for 2016 får Nordjylland hjælp til at nå nye gastronomiske højder og markere sig som en af de bedste køkkenhaver, som vi har i Danmark. I alt er der afsat 100.000 kroner til at hjælpe med at etablere Netværket GastroNorth. Det er på høje tid, at vi får et netværk, der aktivt arbejder på at få sat Nordjylland på det gastronomiske verdenskort.

Samtidig fordobler vi bevillingen til det danske Kokkelandshold, så de med én million årligt kan rykke Danmark op i en helt ny gastronomisk liga. Hver gang de talentfulde kokke deltager i internationale konkurrencer, er de med til at innovere og forny danskgastronomi.

Dansk gastronomi skal være et aktivt værktøj til at højne maddannelsen. For nyligt var Miljø-og Fødevareministeriet vært for et internationalt fødevaretopmøde, hvor kokke, bloggere, restauratører, virksomheder og politikere kom med deres bud på, hvordangastronomien kan sikre en større madbevidsthed hos forbrugerne.

De input skal blandt andet hjælpe os med at finde vores gastronomiske styrkeposition og sammen arbejde for at gøre gastronomien til hele Danmarks kendetegn og få promoveret Danmark som gastronomiens hjemland. I det arbejdet er nordjyske Gastro North og det danske Kokkelandshold vigtige brikker.


MENU