Gå til hovedindholdet

Regeringen beskytter naturen og sikrer kysterne

Indlæg bragt i Dagbladet og Frederiksborg Amts Avis den 30. september 2017.

Publiceret 30. september 2017

Danmarks Naturfredningsforenings præsident Ella Maria Bisschop-Larsen opfordrer mig i et indlæg her i avisen den 23/ 9 til at lytte og justere regeringens ændring af kystbeskyttelsesloven.

For regeringen er det væsentligt, at danskerne har fri adgang til de dejlige danske strande og kyster. Det er unik natur, som vi vil gøre vores for at bevare og beskytte. Og lad mig slå fast, at vi i regeringen skam har lyttet.

Vi har lyttet til de mange borgere og kommuner, der er stødt på problemer med de nuværende regler for kystbeskyttelse. Det har været alt for besværligt og tungt at få lov at beskytte sin grund eller sin ejendom mod vandet. Derfor ændrer vi nu reglerne, så det bliver lettere at lave kystsikring, der virker.

Jeg er glad for, at Bisschop-Larsen er enige med os i, at vi med de nye regler skal have en mere smidig sagsbehandling, så folk ikke skal se deres sommerhus eller grund bliver oversvømmet, mens de venter på en afgørelse. Og jeg er glad for, at Bisschop-Larsen også kan se det fornuftige i, at borgerne fremover kun har én indgang til det offentlige, når de ansøger om kystbeskyttelse ved at kommunerne overtager beslutningskompetencen på området.

Hverken jeg eller regeringen har lagt skjul på, at vi sætter borgernes mulighed for at beskytte privat ejendom rigtig højt, men det ikke ensbetydende med, at alle regler er smidt ud af vinduet. Ved hver enkel ansøgning er der en række hensyn, som skal afvejes -og det gælder også behovet for kystbeskyttelse.

Men hvis det ikke påvirker hverken naturen, miljøet eller omgivelserne, hvorfor skal en grundejer så ikke få lov til at kystbeskytte sin egen grund, når det endda sker for egne midler? Bisschop-Larsen kan trygt stole på, at vores ændring af kystbeskyttelsesloven ikke kommer til at betyde, at byggeaffald eller nedbrudte betonklodser kan bruges som kystbeskyttelse, som hun ganske fejlagtigt har påstået -en påstand, som ikke er en præsident for DN værdig. Der skal stadig lægges vægt på, at anlægget virker som kystbeskyttelse og på hensynet til fx kystlandskabet som en del af anlæggets tekniske og miljømæssige kvalitet.

De seneste års voldsomme vejr gør, at vi ikke kan sidde på hænderne, mens sommerhuse og grunde styrter i havet. Med regeringens ændring af kystbeskyttelsesloven får vi den rette balance mellem at beskytte naturen og sikre vores kyster.


MENU