Gå til hovedindholdet

Aftale med Kina skal åbne døre for det røde øko-mærke

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har netop underskrevet økologiaftale i Folkets Hal i Beijing.

Publiceret 3. maj 2017

Danske virksomheder, som ønsker lettere adgang til at eksportere økologiske fødevarer til det gigantiske kinesiske marked, rykkede i dag et vigtigt skridt nærmere en mere smidig eksport.   

Det skete, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen under sit aktuelle besøg i Kina underskrev en femårs samarbejdsaftale i Beijing om blandt andet økologikontrol. Målet med aftalen er at bane vej for, at kineserne anerkender det danske statslige kontrolkoncept. 

- Danske økologiske fødevarer er i verdensklasse og allerede omfattet af en tæt og grundig statslig dansk kontrol. Men i dag kommer danske økologiske varer simpelthen ikke ind i Kina, med mindre de også bliver kontrolleret af private kinesiske kontrolorganer, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

Han forventer, at en kinesisk accept af den danske statskontrol fremover vil kunne gøre det både enklere og billigere for danske virksomheder at eksportere til kineserne. 

- Udgiften til kinesiske eksperter, som skal flyves til Danmark fra Kina, og håndteringen af de mange tekniske certifikater er en stor mundfuld for små og mellemstore danske virksomheder. Udgiften er en barriere for, at de kan levere til kineserne. Men efter aftalen er underskrevet vil der forhåbentlig være færre forhindringer for den økologiske eksport, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

Med aftalen skal Danmark og Kina de kommende år udveksle viden og erfaringer. Derudover skal eksperter træne personale hos hinanden for at få en gensidig forståelse for de to landes tilgang til fremstilling af økologiske fødevarer og effektiv økologikontrol med henblik på, at økologikontrol af fødevarer i fremtiden ikke skal gennemføres af både kinesiske og danske myndigheder.

 

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Jonatan Lykke-Olesen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9359 7082, e-mail.: jolyk@mfvm.dk 
Kontorchef Knud Østergaard, Fødevarestyrelsen, tlf.: 7227 6705, e-mail: koe@fvst.dk  


MENU