Gå til hovedindholdet

Danbo-osten får kvalitetsmærke fra EU

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen glæder sig over, at Danbo-osten er blevet anerkendt af EU som noget særligt dansk. Danbo er nu en beskyttet geografisk betegnelse, hvilket betyder, at kun dansk ost må sælges som Danbo-ost i EU.

Publiceret 23. oktober 2017

Italienerne deres parmesan og spanierne deres manchego. Og nu er danskernes Danbo-ost også blandt de beskyttede geografiske betegnelser. Det er Mejeriforeningen, der har søgt om og har presset på for at få EU til at anerkende Danbo-osten, og det glæder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen:

- De færreste tænker over, at Danbo-osten på deres rugbrødsmad faktisk er en særegen dansk ost. Det er godt at få markeret, at en rigtig Danbo naturligvis kommer fra Danmark, og det kan vi sagtens kan tillade os at være stolte af, siger Esben Lunde Larsen.

Konkret har Danboen fået en såkaldt beskyttet geografisk betegnelse. Det betyder, at oste, som markedsføres som Danbo-oste i EU, skal være produceret i Danmark, og at mejeriet desuden skal leve op til en række krav omkring produktionsformen.

Det står alle mejerier verden over frit for at lave ost, som både smager og ligner Danbo, men hvis osten skal sælges som Danbo-ost i EU, skal den være af dansk oprindelse.

- Det er en sjælden begivenhed, at danske fødevarer optages i klubben af beskyttede betegnelser i EU. Vi har haft ikke tradition for at producere med særegne geografiske kendetegn, men jeg håber, at Danbos eksempel vil inspirere flere fødevareproducenter til at søge om at blive beskyttet af EU's kvalitetsmærkningsordninger, siger Esben Lunde Larsen.

Udover Danbo-osten er ostene Esrom og Danablu også beskyttede. De øvrige danske beskyttede fødevarer er Lammefjordsgulerødder, Vadehavslam, Vadehavsstude og Lammefjordskartofler. 

Fakta:

84 procent af alle husstande i Danmark har købt Danbo-ost i løbet af det sidste år, og en gennemsnitlig husstand køber Danbo-ost 12 gange årligt.

Produktionen af det, vi i dag kalder Danbo, startede omkring år 1900 som en udvikling af den tyske Steppen-käse men fik først sit officielle Danbo-navn i år 1952.

Danbo-osten er en lys gullig ost med en fast konsistens. Den har få til mange ensartede runde huller. Den har en let, syrlig og aromatisk smag.

Danbo-osten produceres hovedsagligt på følgende 10 mejerier: Tistrup, Taulov, Mammen, Them, Nørup, Thise, Endrup, Jernved, Ingstrup og Sønderhaven.

(Kilde: www.vildmedost.dk) 

Ordningerne om beskyttede betegnelser har eksisteret i EU siden 1992. Brugen af betegnelserne er langt mere udbredt i det sydlige Europa end i det nordlige. Nordpå har man ikke samme tradition for at anvende geografisk oprindelse som en kvalitetsindikator. I 2011 er ca. 1.000 europæiske fødevarer eller landbrugsprodukter beskyttede. Heraf er nu 7 fra Danmark.

(Kilde: www.FVST.dk)

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Jonatan Lykke-Olesen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9359 7082, e-mail: jolyk@mfvm.dk 

Fødevarestyrelsens pressetelefon: 22 84 48 34


MENU