Gå til hovedindholdet

Eksportcertifikatet er snart kun få klik væk

Ansøgninger og sagsbehandling af eksportcertifikater for fødevare-, foder- og biproduktvirksomheder er på vej til at blive digitale. Med digitaliseringen undgår virksomhederne bøvlet papirarbejde og køreture med vigtige dokumenter.

Publiceret 26. februar 2018

Virksomheder, der eksporterer foder til grisetruget eller æg til morgenbordet, kan se frem til nye digitale muligheder frem for papirnusseri. Fra 2020 vil ansøgning og sagsbehandling af en lang række af Fødevarestyrelsens eksportcertifikater foregå digitalt. I dag skal virksomhederne både printe, udfylde og fysisk sende dokumenter eller ligefrem selv køre dem frem og tilbage mellem virksomheden og Fødevarestyrelsen, når de skal have eksportpapirerne i orden.

Snart er eksportcertifikatet kun få klik væk. Det vil spare virksomhederne for både tid og besvær. Selve certifikatet skal i første omgang stadig være på papir, da et digitalt certifikat kræver en aftale med det land, virksomheden sælger til. Digitaliseringen sker som led i regeringens strategi for Danmarks digitale vækst.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ser frem til, at virksomhederne kan klikke og taste sig frem til adgang til andre landes markeder. Det bliver langt nemmere at udfylde dokumenterne, fordi systemet kan bruge de samme data hele vejen fra virksomhed til myndighed. Virksomhederne vil også få lettere adgang til viden om importkravene i lande, de ikke i forvejen sælger til. Det vil gøre det lettere at igangsætte nye udlandseventyr.

- Over hele verden efterspørges vores fødevarer. Hvad enten det er ost til Australien eller pølser til Kina, så skal vi gøre det så nemt som muligt for vores dygtige virksomheder at komme ud over landets grænser og på den måde skabe vækst og arbejdspladser hjemme hos os selv, siger Esben Lunde Larsen.

Andre lande efterspørger også digitale processer fremfor papir. Det er nemlig sværere at fuske med de digitale dokumenter end de fysiske. Danmark er allerede kendt for sin høje fødevaresikkerhed, men den nye digitale løsning vil i bl.a. Rusland og Kinas øjne gøre det endnu mere sikkert at spise mad fra H.C. Andersens hjemland.

- Danske fødevarevirksomheder sælger vores varer til kunder over hele verden, og derfor er alle tiltag, der kan sikre en hurtigere og smidigere eksport særdeles velkomne. Digitalisering af eksportcertifikater kan blive et vigtigt led i at gøre eksporten af skinke, fiskefoder, kyllingekød og mange andre fødevarer både hurtigere og nemmere, siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.

Fødevarestyrelsen udsteder på et år omkring 105.000 eksportcertifikater til godt 450 virksomheder. Ændringen bliver gennemført i 2020 og gælder for fødevare-, foder- og biproduktvirksomheder.

Yderligere oplysning:

Pressechef Jens Fuglsang Edelholt, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9135 6996, e-mail: jefed@mfvm.dk


MENU