Gå til hovedindholdet

En kinesisk landvinding er nået

Kinesiske myndigheder har netop godkendt import af varmebehandlet grisekød fra Danmark. Dermed kan danske virksomheder sælge alt fra røde pølser til skinke til de kinesiske forbrugere.

Publiceret 4. februar 2018

Til en frokost i Kina kan man om få dage få røde pølser og dansk skinke. Fredag har de kinesiske myndigheder nemlig godkendt, at dansk varmebehandlet grisekød kan sælges på det kinesiske marked.

Danmark sælger allerede frossent svinekød og biprodukter til Kina, men nu kan også røde pølser, pålæg og skinkekød ryge til Kina. Godkendelsen kommer efter, at danske myndigheder og landbrugserhvervet har arbejdet for det i over 10 år.

- Det er en stor dag for dansk landbrug og dansk økonomi. Vi er verdensmestre i danske pølser og skinkekød. Det vil middelklassen i Kina selvfølgelig også gerne smage på. Det er lig med både eksportindtægter og arbejdspladser i Danmark. Det er en stor dag, og jeg har svært ved at få armene ned, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

En kvart milliard kroner om året

Erhvervet vurderer, at den nye aftale kan være op imod 250 mio. kroner værd om året i eksportindtægter. Det gør også aftalen ekstra stærk, at der er tale om produkter, der forarbejdes herhjemme, inden de sendes afsted til udlandet. Forædlingen giver nemlig også ekstra indtægter og arbejdspladser i Danmark.

Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer siger:
- Der kan sagtens vente et endnu større potentiale på sigt, når vi ser på, hvor meget kineserne har fået øjnene op for de danske fødevarer. Det er en historisk dag for de danske svineproducenter og slagterier. Det er især deres høje niveau af fødevaresikkerhed og kvalitet, der har sikret Danmark pladsen blandt de første lande i verden, der kan sælge varmebehandlet grisekød til kineserne.

Esben Lunde Larsen tilføjer:
- Kina stiller meget, meget høje krav til fødevaresikkerheden, og uden dygtige landmænd og en dygtig industri ville Danmark aldrig få denne mulighed. Det er en gevinst for os alle sammen, og det er helt i tråd med vores ønske om at fokusere på forædling af fødevarerne i Danmark, inden de sendes til udlandet, fordi det giver den største gevinst.

Langt forhandlingsforløb

Danmarks ambassadør i Kina, A. Carsten Damsgaard, udtaler:
- Det har været et langt forhandlingsforløb. Det endelige gennembrud kom under statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg i Kina i maj 2017, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen kunne underskrive hovedaftalen. Vi har kæmpet, og vi har vundet på grund af den høje fødevaresikkerhed og produktkvalitet, vi står for i Danmark. Det er en fornøjelse at kunne binde en sløjfe om den slags forhandlinger. Jeg ønsker den danske fødevareindustri et stort tillykke med den nye markedsåbning og glæder mig over den værdi, ambassaden og de øvrige danske repræsentationer i Kina skaber for dansk erhvervsliv.

Christian Dehlholm, statskonsulent på ambassaden i Beijing tilføjer:
- Det er ikke hver dag, man får æren af at afslutte et arbejde af så stor værdi. Vi har været rigtig gode til den resultatskabende dialog med de kinesiske embedsmænd og samarbejdet med Fødevarestyrelsen i Danmark og det danske erhverv. Nu glæder jeg mig bare til at kunne købe en dansk pølse hos den lokale slagter.

Yderligere oplysninger:

Pressechef Jens Fuglsang Edelholt, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9135 6996, e-mail: jefed@mfvm.dk

 

 


MENU