Gå til hovedindholdet

Forbrugerne skal beskyttes mod hormonforstyrrende ftalater

Efter fund af skadelig kemi i blandt andet legetøj fra byggemarkeder vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen have nye kontroller i byggemarkederne og indkalde branchen til møde om deres pligt til at informere.

Publiceret 14. februar 2017

Derfor skal forhandlerne oplyse korrekt, når kunder spørger til indhold af særligt problematiske stoffer i deres produkter.  Det har byggemarkederne desværre ikke været gode til ifølge en undersøgelse fra Forbrugerrådet. Derfor vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen have skærpet kontrollen.

- Det har vist sig, at byggemarkederne ikke altid informerer om indholdet af problematiske stoffer, når de bliver spurgt. Det er ikke i orden. Forbrugerne skal kunne træffe deres valg på et oplyst grundlag. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen om at følge op med en ny kontrolkampagne i byggemarkederne. Samtidig vil jeg tage et møde med de relevante brancheorganisationer, for det er afgørende, at forhandlerne følger reglerne, og forbrugerne får de informationer om indhold af problematisk kemi, som de har krav på, siger Esben Lunde Larsen.

Miljøstyrelsens kontrolkampagne i byggemarkederne til foråret vil sætte fokus på bløde plastprodukter, hvor ftalater ofte anvendes som blødgører og have særlig fokus på produkter til børn.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har på baggrund af deres undersøgelse i byggemarkeder indberettet fire produkter til Miljøstyrelsen, som de mener ikke overholder lovgivningen. Kemikalieinspektionen er ved at undersøge produkterne.  

På torsdag skal der i EU stemmes om nogle af de ftalater, som blev fundet i byggemarkedernes produkter.  Medlemslandene ventes for første gang at anerkende, at de fire ftalater er hormonforstyrrende.

Yderligere oplysninger:

Presse- og kommunikationschef Mette Thorn tlf. 2561 7170, e-mail: mthor@mfvm.dk

Funktionsleder Jane Pedersen, Miljøstyrelsen tlf. 72 54 41 78, , e-mail: japed@mst.dk


MENU