Gå til hovedindholdet

Fremtidens renseanlæg indvies i Billund

Næsten 800 udenlandske fagfolk har været i Billund for at se på fremtidens renseanlæg, der producerer 2,5 gange mere energi end det bruger. To lignende anlæg er allerede solgt til udlandet, og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen håber på en øget eksport, der vil skabe flere danske arbejdspladser.

Publiceret 6. juni 2017

Ét renseanlæg kan mere end de fleste andre i verden: Det hedder Billund BioRefinery og indvies i denne uge.

Billund BioRefinery renser spildevandet langt bedre end traditionelle renseanlæg. Og samtidig producerer anlægget 2,5 gange mere energi, end det bruger, og det leverer dermed CO2-neutral energi nok til 1.600 husstande og lugtfri gødning til landbruget. 

Allerede inden anlægget indvies officielt om få dage, er der efterspørgsel fra udlandet efter den primært danske miljøteknologi, som Billund BioRefinery er spækket med. 

- Billund BioRefinery har på ganske kort tid vist sin værdi på eksportmarkederne. Det er et fremtidens renseanlæg, der renser bedre, har et lavere energiforbrug og som udnytter ressourcerne i spildevandet mere end andre.  Danmark har en stigende eksport af danske vandløsninger. Det skal vi dyrke og udvikle, så Danmark kan være med til at løse nogle af verdens miljøudfordringer samtidig med, at vi skaber danske arbejdspladser, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Billund BioRefinery begyndte som et miljøteknologiprojekt i 2013 med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets MUDP-midler og Vandsektorens Teknologiudviklingsfond. Siden da har anlægget taget imod 800 internationale fagfolk og politikere og 1.600 besøgende fra Danmark.

Projektet har desuden været præsenteret på talrige internationale konferencer.

- Billund BioRefinery viser, hvordan samspillet mellem vandselskab, rådgivere og producenter sikrer værdi for danske vandkunder og eksportmarkeder. Projektet understøtter vandbranchens Vandvision, der skal skabe 4000 nye jobs i branchen og en fordobling af vandteknologi eksporten på 10 år, siger formanden for Vandsektorens Teknologiudviklingsfond Carl-Emil Larsen, der også er direktør i brancheforeningen DANVA.

Teknologivirksomheden Krüger har udviklet Billund BioRefinery i samarbejde med Billund Vand. Der er allerede solgt to anlæg som Billund BioRefinery til Sydkorea, 

- Erfaringerne fra Billund BioRefinery viser også, at veletablerede og effektive danske renseanlæg kan opgraderes til energiproducenter med endnu større grad af ressourcegenvinding og bidrag til cirkulær økonomi, siger adm. direktør Leif Bentsen fra Krüger.

 

Fakta:

  • Energiproduktionen er steget med 60 pct. fra ca. 8,6 mio. kWh til ca. 14 mio. kWh om året. Billund BioRefinery er dermed nu nettoeksportør af CO2-neutral energi til el- og fjernvarme. Anlægget producerer energi nok til 1.600 husstandes årlige strømforbrug. 
  • Kapaciteten til rensning af fx kvælstof er øget med, hvad der svarer til udledningen fra en by på 35.000 indbyggere, ved hjælp af teknologien Anitamox
  • Udledningen af næringsstoffer fra anlægget er allerede nu reduceret med knap 60 pct. Med alle teknologier fuldt indfaset, svarer det til en sparet udledning af 12 ton ren kvælstof.
  • Den unikke danske teknologi, EXELYS, med termisk hydrolyse er hovedbidragsyder til den store vækst i energiproduktionen. Slammængden, som behandles i EXELYS, reduceres samtidigt med 30-40 pct. 
  • Indholdet af kvælstof og fosfor i den organiske gødning er forøget med cirka 18 pct. og den absolutte mængde af miljøfremmede stoffer er 30 pct. lavere.
  • Anlægget har store perspektiver for dansk miljøeksport og er et udstillingsvindue for de førende danske kompetencer inden for spildevandsbehandling og miljøteknologi

 

Yderligere oplysninger:

Pressechef Jens Fuglsang Edelholt, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 9135 6996, e-mail: jefed@mfvm.dk

Specialkonsulent Jóannes Jørgen Gaard, Miljøstyrelsen. Mobil: 41 78 20 29, e-mail: jojga@mst.dk


MENU