Gå til hovedindholdet

Jagten på madspild i storkøkkener er gået ind

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil madspild til livs. Derfor slipper hun et hold af ”madspildsjægere” løs, der skal hjælpe private og offentlige storkøkkener og kantiner med at undgå, at god mad ender i skraldespanden.

Publiceret 18. januar 2016

Der går alt for meget mad til spilde i storkøkkener og kantiner. Tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at hospitaler, plejehjem, kantiner m.fl. har et madspild, der svarer til ca. 700 indkøbsvogne om dagen fyldt med mad. Mad som vel at mærke kunne være spist. Det vil miljø- og fødevareministeren gøre noget ved og tilbyder nu storkøkkener et besøg af en madspildsjæger, som gratis kan hjælpe køkkenpersonalet med at mindske madspild.

Eva Kjer Hansen besøger i dag ECCO Centers kantinekøkken, der har indvilget i at deltage i madspildsjægernes forsøg.

- Over 30.000 tons mad fra storkøkkener, der kunne være spist, ender hvert år i skraldespanden. Det er skidt for både miljøet og bundlinjen, og det fortæller mig, at der er et behov for nye løsninger til at undgå madspild. Derfor lancerer jeg nu madspildsjægerne, som er et gratis tilbud til storkøkkener, for eksempel i en virksomhed, om at få besøg af en konsulent, som sammen med personalet på stedet kan finde løsninger til at mindske madspild i netop det køkken, siger Eva Kjer Hansen.

Hvert år går der 21.000 tons mad til spilde i de danske institutioner, mens kantiner og catering tegner sig for 10.000 tons. Der er derfor et stort potentiale til at bruge maden langt mere effektivt, og det potentiale kan madspildsjægerne være med til at spotte.

50 procent mindre spild
Et besøg af en madspildsjæger kan mindske madspild i storkøkkener med op til 50 procent. Det viser tal fra Teknologisk Instituts nye divison AgroTech.

- Selvom mange storkøkkener og kantiner allerede gør en indsats for at bekæmpe madspild, kan et par friske øjne udefra ofte få øje på nye løsninger til at mindske madspild. Der er et stort potentiale for at bruge maden langt mere effektivt, som madspildsjægerne kan hjælpe private og offentlige storkøkkener og kantiner med at få øje på, siger Eva Kjer Hansen.

Madspildsjægerne er et af en række initiativer på madspildsområdet. Tidligere er der bl.a. startet et partnerskab om mindre madspild op, hvor 26 parter fra hele værdikæden deltager, og afholdt en konference om indsatsen imod madspild.

Tid og sted:
Den 18.januar kl. kl. 9.00-9.45 besøger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kantinekøkkenet hos ECCO Center sammen med en madspildsjæger fra Teknologisk Institut.

Adresse:
ECCO Center, ECCO Alléen 4, 6270 Tønder.

Yderligere oplysninger
Pressesekretær i Miljø- og fødevareministeriet Steen Jensen, tlf. 9159 7071, e-mail: steje@mfvm.dk
Funktionsleder i Miljøstyrelsen Marie Lindberg Tefre, tlf. 7254 4192, e-mail: malte@mst.dk


MENU