Gå til hovedindholdet

Kom og deltag i internationalt fødevaretopmøde i København i august

Verden står i dag over for store fødevareudfordringer. Nu inviterer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til internationalt topmøde i København, hvor du kan komme med dine input til løsningerne.

Publiceret 12. marts 2018

Hvert år dør 420.000 mennesker på grund af forgiftede madvarer, og samtidig er der et madspild i verden, som svarer til, at et afgrødeareal på størrelse med Kina bliver smidt ud. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil gerne finde løsninger på disse udfordringer. Derfor inviterer ministeren igen i år til det internationale fødevaretopmøde World Food Summit – Better Food for More i København fra den 30.- 31. august 2018.

I 2018 kommer topmødet til at foregå både på Christianborg og Bella Center Copenhagen – og interesserede kan nu tilmelde sig til den del af topmødet, der foregår på Bella Center Copenhagen. Det nye forum i Bella Center Copenhagen betyder, at endnu flere mennesker på tværs af nationaliteter og faggrupper kan finde løsninger på de tematikker, som topmødet adresserer.

Topmødets omdrejningspunkt er FN’s Bæredygtighedsmål i sammenhæng med følgende fire områder, som har betydning for fødevaresektoren og forbrugerne: 

1. Fødevareinformation – I dag vokser bybefolkningen i alle verdens hjørner og der kommer større distance mellem fødevareproducenterne og forbrugerne, som bevirker et tab af viden om madens tilblivelse. Information om mad og fødevaresystemerne kan være med til at skabe en bredere forståelse af, hvordan mad kan bidrage til en mere sund og bæredygtig livsstil. 

2. Fødevaresikkerhed – I dag bliver en ud af 10 ramt af sygdom efter at have spist kontamineret mad og hvert år dør 420.000 mennesker på grund af forgiftede madvarer. Alle i fødevareproduktionen har en rolle i forhold til at sikre, at den mad, som vi spiser, ikke forsager sygdomme.

3. Fødevarediversitet – På globalt plan ser vi en stigende standardisering af fødevarekulturen. Dette sætter verdens mangfoldige kulturelle identitet og gastronomiske traditioner under pres. 

4. Madspild – I en verden med begrænsede ressourcer, er det nødvendigt at fokusere på en effektiv måde at producere fødevarer og på at forbruge bæredygtigt. Både forbrugere, fødevareproducenter og fødevareindustrien kan være med til at forhindre madspild. 

- Som regering har vi et ansvar for, at der i Danmark sættes fokus på FN’s Bæredygtighedsmål, og hvordan vi kan nå disse. For at løse de globale udfordringer har vi brug for, at alle påtager sig et ansvar for, at der bliver skabt løsninger. Derfor er det vigtigt, at vi får så mange mennesker fra hele verden til at deltage i topmødet på Christiansborg og i Bella Center, siger Esben Lunde Larsen.

Miljø-og fødevareministeren inviterer højtstående personer til at deltage i topmødet på Christiansborg. På topmødet vil der blive lanceret internationale samarbejder med en række lande, virksomheder og organisationer.

Allerede i starten af 2018 er der stor tilslutning til topmødet, og på gæstelisten finder man allerede George Eustice, minister for landbrug, fiskeri og fødevarer i Storbritanien, Tim Lang, Professor på Centre for Food Policy i City University of London, Julia Glidden, General Manager, Global Government Industry, IBM Corporation, Juergen Voegele, Senior Director, Food and Agriculture Global Practice, World Bank Group, Christian Puglisi, køkkenchef og ejer af Restaurant Relæ, Tim Smith, Special Advisor, Tesco og Marcus Gover, CEO, WRAP.

 

Mekka for innovative løsninger

I forbindelse med topmødet afholdes den internationale fødevareudstilling ”Bite Copenhagen” i Bella Center Copenhagen. Udstillingen samler en række af de mest progressive virksomheder og iværksættere fra ind og udland, og som nye bud på fremtidens bæredygtige gastronomitendenser.

- Efter en flot start i 2017, er vi i år klar med den fulde internationale platform for fødevarer hvor viden og udstilling smelter sammen og tilbyder de besøgende mange former for viden og inspiration. En udstilling og platform, som vil spille op imod FN’s bæredygtighedsmål ved at præsentere danske og udenlandske virksomheders innovative og kreative løsninger, siger Allan L. Agerholm, adm. direktør for BC Hospitality Group, herunder Bella Center Copenhagen.

 

Fejring af maden

World Food Summit - Better Food for More People afholdes samtidig med den folkelige madfestival ”Copenhagen Cooking & Food Festival”, som finder sted fra d. 24. august til d. 2. september.

“Madspild er et område, hvor både forbrugere, industri, produktion og gastronomien kan gøre en kæmpe forskel ved at ændre vaner og tankegange. Det vil vi gerne belyse under vores festival i 2018. Gæsterne og aktørerne kan derfor se frem til en lang række events, som gør dem mere reflekterede omkring deres eget og vores samlede alt for store spild af mad,” siger festivaldirektør Stine Lolk. 

 

Information:

Læs mere om topmødet og bevægelsen ”Better Food for More People”: www.bfmp.dk

Hvis du gerne vil deltage i topmødet kan du tilmelde dig her: www.wfs2018.com

 

Kontakt i Miljø- og Fødevareministeriet:

Kontorchef Marie Louise Flach de Neergaard, +45 6198 8414, e-mail: mlfn@mfvm.dk

Pressesekretær Ming Ou Lü, +45 2077 0459, e-mail: minol@mfvm.dk


MENU