Gå til hovedindholdet

Mere dyrevelfærd i danske svinestalde

Miljø- og fødevareministeren vil indføre en ordning, så landmanden selv kan bedøve pattegrise inden kastration. Det skal øge dyrevelfærden i de danske stalde.

Publiceret 8. september 2017

I dag må en landmand kastrere sine pattegrise uden bedøvelse. Hvis han vil bedøve dem inden kastration, skal han tilkalde en dyrlæge.

Men fremover skal landmanden selv kunne lokalbedøve sine grise og dermed skåne dem for smerter ved indgrebet.

Det foreslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der vil ændre reglerne for at øge dyrevelfærden i de danske grisestalde. Ændringen vil betyde, at landmænd efter et mindre kursus får lov til at lokalbedøve grise, før de kastreres.

- I øjeblikket skal en landmand tilkalde en dyrlæge, hvis han vil bedøve dem inden kastration. Det er dyrt, og derfor foretager landmænd selv indgrebet uden bedøvelse. Nu giver vi landmændene mulighed for selv at bedøve grisene, og dermed bliver det lettere for landmændene at forbedre dyrevelfærden, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det forventes, at kurset kommer til at bestå af nogle timers teoretisk undervisning og derefter praktiske øvelser. I forvejen kan langt de fleste landmænd give injektioner, og de kastrerer i dag hundredvis af grise hvert eneste år.

- Med den her ordning tager vi et skridt i den rigtige retning for at forbedre dyrevelfærden i de danske stalde. Mit håb er, at mange landmænd vil tage kurset og bedøve deres dyr inden kastration, siger Karina Due, dyrevelfærdsordfører og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

Fakta:

Kastration af hangrise er almindeligt i den danske svineproduktion og foretages for at forhindre ornelugt og -smag i kødet. Kastrationen foretages af landmanden uden forudgående bedøvelse - men med brug af smertebehandling.

Yderligere oplysninger:

Pressechef Jens Fuglsang Edelholt, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 91356996, e-mail:jefed@mfvm.dk

Fødevarestyrelsens pressetelefon: 22 84 48 34

 

 


MENU