Gå til hovedindholdet

Miljø- og fødevareminister indfører skrotpræmie for de mest forurenende brændeovne

En gammel brændeovn forurener i gennemsnit op til fem gange så meget som en ny. Med en ny skrotningsordning vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen give danskerne 2.000 kroner for at skrotte gamle brændeovne.

Publiceret 29. oktober 2015

Ny skrotningsordning for gamle brændeovne åbner ultimo november. Få mere information om ordningen på Miljøstyrelsens hjemmeside:

 Læs mere om skrotningsordningen her 

De spreder varme og hygge, men brændeovne spreder også sundhedsskadelige partikler. Og jo ældre ovnen er, jo værre. Derfor er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen på vej med en tilskudsordning, så danskere med brændeovne fra 1990 og før kan få 2.000 kroner for at skrotte deres ovn.

- Luftforurening har store samfundsmæssige konsekvenser. Tusindevis af mennesker får luftvejslidelser som astma og bronkitis af forureningen fra brændeovne, der også er skyld i ca. 200 for tidlige dødsfald hvert år. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Derfor er jeg på vej med en skrotningsordning, siger Eva Kjer Hansen.

Bekendtgørelsen om skrotningsordningen sendes i høring i dag. Hvis ikke høringen fører til ændringer, vil danskerne fra midten af november kunne få tilskud til at skrotte de gamle brændeovne.

Hyggen skal blive

Der findes ca. 750.000 brændeovne og pejseindsatser i Danmark, hvoraf cirka 150.000 brændeovne er produceret før 1990.

- Brændeovne står for størstedelen af forureningen med sundhedsskadelige partikler i Danmark. Jeg vil ikke stjæle hyggen ud af stuen, og danskerne skal fortsat kunne tænde op derhjemme. I stedet for at ty til tvang og forbud skal vi gøre det attraktivt for danskerne at skifte den gamle brændeovn ud med en ny, siger Eva Kjer Hansen.

Der er afsat ca. 45 mio. kroner til at støtte skrotningen af ca. 21.000 brændeovne efter først-til-mølle princippet. Ordningen løber til udgangen af 2016, eller når puljen er tom.

Yderligere oplysninger

Læs mere om ordningen på Miljøstyrelsens hjemmeside

Pressekontakt:
Pressesekretær Lillan Clemmensen, tlf. 9135 6997, e-mail: licle@mfvm.dk
Fuldmægtig Brian Kristensen, Miljøstyrelsen, tlf. 7254 4213, e-mail: brk@mst.dk

Brændeovne og partikelforurening
• Skrotningstilskuddet til brændeovnsejeren er 2.150 kroner, men der forventes at være udgifter på 150 kroner plus moms til den lokale skorstensfejer for at tjekke ovnens alder og at den gamle ovn er skrottet.
• Ca. 75 % af partikelforureningen i Danmark stammer fra udlandet. Ca. 70 % af den danske partikelforurening kommer fra brændefyring.
• Generelt udleder brændeovne flere partikler, jo ældre de er
• I 2008 kom der for første gang lovkrav til partikeludledningen fra nye brændeovne på maks 10 g/kg træ – i 2015 blev kravet strammet til 5 g/kg
• Det er ikke tilladt at sælge en brugt ovn videre, der ikke lever op til partikelkravene for nye ovne
• En ny svanemærket ovn må fra i år max udlede 3 g partikler/kg og fra 2017 kun 2 g/kg
• Op mod 9 ud af 10 nye brændeovne, der sælges i Danmark, er svanemærkede. Der sælges årligt ca. 20.000 brændeovne i Danmark.
• Typisk kan man spare 15-25 % af brændeforbruget med en ny ovn i forhold til en ovn fra 1990.
• DCE vurderer, at partikelforurening fra brændeovne og andre mindre fyringsanlæg årligt medfører tilfælde af luftvejslidelser som astma og kronisk bronkitis og forårsager 180-230 for tidlige dødsfald i Danmark. Antal for tidlige dødsfald totalt for al luftforurening i Danmark er 3300 (2011-tal).

Kilder: DCE, DAPO, Teknologisk Institut

 

 


MENU