Gå til hovedindholdet

Miljø- og Fødevareministeren: EU skal sætte en stopper for anprisning af usunde fødevarer

Ni år efter EU-beslutning om at etablere de såkaldte ernæringsprofiler er intet sket. Ernæringsprofilerne skal sikre, at forbrugerne ikke bliver snydt. EU-Kommissionen må handle nu, mener miljø- og fødevareministeren.

Publiceret 26. januar 2018

Forbrugere skal ikke snydes af smarte slogans til at tro, at eksempelvis chokoladebarer eller kakaomælk er sunde fødevarer. 

Derfor vedtog man på EU-niveau helt tilbage i 2006 en aftale om, at man senest i 2009 skulle være klar med særlige regler, der skal sikre, at mindre sunde fødevarer ikke kan ernærings- eller sundhedsanprises. Tanken var, at fødevarer maksimalt måtte indeholde et vist niveau af sukker, fedt og salt – de såkaldte ernæringsprofiler - for at kunne fortælle om deres gavnlige egenskaber. 

Men ernæringsprofilerne har aldrig set dagens lys, og det er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ikke tilfreds med. Han har sammen med 7 andre EU-lande henvendt sig til EU-Kommissionen og opfordret til at få arbejdet gjort færdigt.

- Forbrugerne har ikke fået, hvad de blev lovet i 2006, og resultatet er, at de stadig risikerer at blive vildledt om sundhed. I dag kan man således møde reklamer, som opfordrer til at snuppe en vitamindrik fyldt med sukker, fordi ”den hjælper dit immunforsvar”. Det er ikke i orden, at kakaomælk, der dybest set er slik, markedsføres som et godt produkt efter træning, fordi det er ”fyldt med protein”, siger Esben Lunde Larsen og fortsætter:

- Aftalen var et godt stykke politisk håndværk, der tilgodeså både virksomheder og forbrugere. Som det sker, når demokrati fungerer bedst, lyttede politikerne dengang til begge synspunkter. Men politisk fnidder og interesser har gjort, at ernæringsprofilerne aldrig er blevet til noget. Vi skal ikke have et trist ti års jubilæum næste år for et godt initiativ, som aldrig blev til noget, og derfor må Kommissionen komme på banen nu.  

Forbrugerrådet Tænk er medunderskrivere på et indlæg, som er sendt til miljø- og fødevareministerens ministerkollegaer i EU samt relevante kommissærer. Forbrugerrådet Tænk mener, at der er hårdt brug for reglerne:

- Vi skal have ernæringsprofilerne på plads nu, så vi forbrugere ikke risikerer at blive snydt af usund mad, der bliver markedsført på sunde egenskaber. Der er bred enighed i Danmark om, at der stadig er brug for ernæringsprofilerne. Men det er i Bruxelles, at slaget skal vindes. Her må vi arbejde for at alle gode kræfter forener sig, siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

Yderligere oplysninger:
Pressesekretær Jonatan Lykke-Olesen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9359 7082, e-mail: jolyk@mfvm.dk  


MENU