Gå til hovedindholdet

Ny næringsberegner sparer tid hos fødevarevirksomheder

Virksomheder får nu et redskab, så de nemmere kan lave næringsdeklarationer til deres varer. Stor tidsbesparelse for især mindre fødevarevirksomheder.

Publiceret 23. marts 2017

Et nyt program, som DTU Fødevareinstituttet har udviklet for Miljø- og Fødevareministeriet, gør det nemmere og hurtigere for fødevarevirksomheder at beregne næringsindholdet i deres produkter.

De skal bare indtaste ingredienserne, så beregnes næringsindholdet, som skal angives på næringsdeklarationen. Det hele kan dermed gøres på den halve tid.

- Regeringen ønsker, at det skal være lettere at drive fødevarevirksomhed i Danmark. Derfor skal vi gøre det så nemt som muligt at opfylde de mange krav, vi stiller til dem. Den nye beregner er et godt eksempel: Vi forlanger, at der skal være næringsdeklaration på fødevaren, men så stiller vi også et redskab til rådighed, som kan gøre det nemmere at opfylde dette krav, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Hidtil har virksomhederne selv skullet udregne tallene til næringsdeklarationen på baggrund af de oplysninger, som virksomheden har om de ingredienser, der er i produktet. Nu kan virksomhederne bare indtaste mængderne af de forskellige ingredienser i beregneren, som foretager udregningen for dem og udarbejder næringsdeklarationen.

Det anslås, at især de små virksomheder kan spare cirka halvdelen af den tid, de tidligere har brugt på beregningerne. Programmet er til rådighed på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.

Siden december har det været obligatorisk at sætte næringsdeklaration på færdigpakkede fødevarer, og deklarationen er udvidet med flere oplysninger end før, så man også skal oplyse om det præcise indhold af salt, sukkerarter og mættede fedtsyrer - udover energi, protein, fedt og kulhydrat.

- Vi skal være glade for de nye deklarationer, for nu gør vi det nemmere for forbrugeren at træffe et oplyst valg i supermarkedet. Og når vi samtidig kan hjælpe virksomhederne med at udarbejde deklarationerne, er det tæt på en perfekt løsning, siger Esben Lunde Larsen.

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet, Jonatan Lykke-Olesen, tlf.: 9359 7082, e-mail: jolyk@mfvm.dk 

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834

Seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, Tue Christensen, tlf.: 3588 7530, e-mail: tuchr@dtu.food.dk  


MENU