Gå til hovedindholdet

Skruen strammes mod 4000 skadelige kemikalier i tatoveringsfarver

Over 4000 kemikalier ventes forbudt eller reguleret i tatoveringsfarver med kommende EU-regler, der skal beskytte forbrugerne mod skadelig kemi. Danmark har spillet en afgørende rolle i forhold til EU-reglerne.

Publiceret 25. oktober 2017

Europæiske forbrugere kan se frem til at blive bedre beskyttet mod allergiske reaktioner, øget kræftrisiko og andre gener fra tatoveringer. I dag er det Europæiske Kemikalieagentur ECHA i samarbejde med Danmark, Norge og Italien klar med et banebrydende forslag, som forbyder eller regulerer over 4000 kemikalier i tatoveringsfarver.

- Vi har alt for længe manglet tilstrækkelig regulering på det her område, men nu kan forbrugere i hele Europa se frem til at blive bedre beskyttet mod allergiske reaktioner, øget kræftrisiko og andre gener fra tatoveringsfarver. Det kan vi godt være stolte af, for Danmark har bidraget med et stort forarbejde til de nye regler, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det er første gang, at EU's kemikalielovgivning REACH bruges til at regulere et konkret produktområde, hvor der er taget stilling til alle både nuværende og potentielle fremtidige kemiske stoffer i produktet.

Pas på røde farver

Over 600.000 voksne – eller ca. hver 8. dansker – skønnes at have en eller flere tatoveringer. Det er især de røde tatoveringsfarver, der forbindes med allergiske reaktioner.

- Det er vigtigt, at de danskere, som vælger at få en tatovering, kan føle sig sikre på, at der ikke er farlig kemi i farverne. Derfor har vi presset hårdt på i EU, og senest har jeg rejst problemstillingen for industrikommissæren i maj. Som følge af det danske pres gælder EU-reglerne allerede fra 2020, siger Esben Lunde Larsen.

I november 2016 offentliggjorde miljø- og fødevareministeren en national strategi for tatoveringsfarver, som indeholder en række tiltag både i forhold til bidrag til en EU-regulering. Herudover indeholdt strategien en bred national informationsindsats overfor tatovørerne og etablering af et dialogforum.

Læs ECHA’s pressemeddelelse om det nye forslag

Læs om tjekfarverne.dk på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Fakta: Regler for tatoveringsfarver på vej

  • Der findes i dag ikke regler, der regulerer indholdet af kemikalier i tatoveringsfarver på EU-plan.
  • EU Kommissionen har bedt det europæiske kemikalieagentur ECHA om at komme med forslag til regulering af tatoveringsfarver på EU-plan.
  • ECHA har nu udarbejdet et forslag i samarbejde med Danmark, Norge og Italien. Danmark har bidraget med viden inden for tatoveringer og allergi, samt viden om azo-farvestoffers kemi. Azo-farvestoffer har længe været mistænkt for at være årsag til nogle af de voldsomme hudreaktioner, der er observeret.
  • Forslaget er i dag sendt til ECHA, og skal nu behandles i ECHA’s ekspertkomiteer. Det ventes vedtaget i 2019 med ikrafttrædelse 2020.
  • Reglerne ventes at forbyde eller regulere over 4000 kemikalier i tatoveringsfarver, der for eksempel kan være kræft- eller allergifremkaldende.
  • Forhandlere af tatoveringsfarver og tatovørerne vil blive ansvarlige for at følge de kommende regler.

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Malene Kristensen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 22 13 08 34, e-mail: malek@mfvm.dk.

Kontorchef Isabelle Navarro Vinten, Miljøstyrelsen, tlf. 51 92 93 90 , e-mail: isnvi@mst.dk. 


MENU