Gå til hovedindholdet

Stærk dansk fødevareteknologi skal åbne døre i Mexico

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen står de kommende dage i spidsen for et erhvervsfremstød i Mexico. Der skal særligt sælges dansk fødevareteknologi og løsninger inden for svineproduktion.

Publiceret 23. april 2018

De kommende dage står der dansk fødevareteknologi på menuen i Mexico. 14 danske virksomheder er nemlig klar til at markedsføre stærke danske løsninger til svineproduktion til det store og stadig voksende mexicanske marked. I front for det danske eksportfremstød står miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sammen med Landbrug & Fødevarer. 

Mexico har et hjemmemarked på knap 130 millioner forbrugere, hvoraf ca. 25 millioner har samme købekraft som en gennemsnitlig dansk forbruger. Målet for eksportfremstødet er at vise Danmark og danske virksomheder som stærke leverandører af teknologi og knowhow for et land, der har store ambitioner om at øge produktionen af kvalitetsfødevarer.

- Mexico er et rigtig interessant marked for danske virksomheder. Landet er blandt de største økonomier i verden og får større og større fokus på kvalitetsvarer. Danske virksomheder har rigtig meget at byde ind med, for eksempel med unikke løsninger inden for staldfaciliteter, dyregenetik og udstyr til kødforarbejdning. Jeg håber, at eksportfremstødet kan åbne endnu flere døre til danske eventyr og forretninger i Mexico, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Den danske eksport til Mexico var i 2016 på 3,5 mia. kroner. Det sender Mexico ind på en 27. plads over de største eksportmarkeder for Danmark, men markedet er i hastig vækst og prognoserne forventer, at den danske vareeksport til Mexico stiger med imponerende 20 procent i løbet af 2018. Især danske maskiner og industritilbehør klarer sig godt i Mexico.

EU og Mexico har siden 2000 haft en frihandelsaftale, som de netop er blevet enige om at opdatere. Det betyder, at næsten alle varer bliver toldfri. Blandt andet fjerner Mexico tolden på svinekød fra europæiske lande, ligesom de europæiske toldsatser på landbrugsprodukter fra Mexico fjernes.

- Der er ingen tvivl om, at Danmark og Mexico, blandt andet i kraft af vores strategiske partnerskab har gode handelsrelationer – de kan kun blive endnu bedre med opdateringen af frihandelsaftalen. Jeg håber, at ændringerne kan give danske virksomheder endnu bedre vilkår og styrke den danske eksport til Mexico. Jeg er ikke i tvivl om, at der er et kæmpe potentiale for danske fødevarevirksomheder i Mexico, og det håber jeg at kunne hjælpe med at fremvise og hjælpe godt på vej, siger Esben Lunde Larsen.

- Med den nye handelsaftale kan vi åbne flere og nye døre for eksporten. Lige nu er eksempelvis grisekød og mejeriprodukter underlagt høje toldsatser på 20-40 procent, men med den nye aftale og liberaliseringen af tolden bliver der væsentlig kortere mellem mexicanske forbrugere og danske fødevarer i nær fremtid, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

- Vi har allerede mange af de nødvendige certifikater på plads, så vi er klar til at gøre brug af de nye muligheder. En voksende købedygtig middelklasse, som er sultne efter fødevarer af høj kvalitet og den bedste teknologi til egen produktion, kalder selvfølgelig på ’Made in Denmark’, afslutter Karen Hækkerup.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen deltager i eksportfremstødet fra mandag den 23. april til onsdag den 25. april.

Udpluk af miljø- og fødevareministerens program:

Mandag den 23. april:

11.00 - 12.00: Møde med Mexicos fødevare- og landbrugsminister Baltazar Hinojosa med bekræftelse af det strategiske samarbejde mellem Danmark og Mexico, som statsminister Lars Løkke Rasmussen og den mexicanske præsident Peña Nieto underskrev i april 2017.

13.00- 14.00: Møde med Mexicos miljøminister Rafael Pacchiano Alamán.

Tirsdag den 24. april:

09.00- 10.00: Møde med Mexico Citys miljøminister Tanja Müller. På mødet drøftes miljømæssige udfordringer og løsninger.

10.30- 11.30: Rundvisning ved kunstudstillingen Plastic Garden af den danske kunstner Thomas Dambo i den botaniske have.

Onsdag den 25. april:

09.00-10.00: Åbning af Danmark-Jalisco Business Seminar. Ministeren holder en tale.

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Malene Kristensen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 2213 0834, e-mail: malek@mfvm.dk


MENU