Gå til hovedindholdet

Svenskerne skal spise mere dansk økologi

På bare to år er eksporten af danske økologiske fødevarer til Sverige næsten fordoblet. For at bane vejen for en endnu større eksport af fødevarer og vandteknologi deltager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen mandag og tirsdag i et erhvervsfremstød i Stockholm med Kronprinseparret og udenrigsministeren.

Publiceret 26. maj 2017

Vores svenske naboer er så vilde med dansk økologi, at eksporten af danske, økologiske fødevarer fra 2013-2015 næsten er fordoblet til omkring 400 mio. kroner.

Det gør Sverige til vores næststørste eksportmarked for økologi, og der er udsigt til, at de købestærke og kvalitetsbevidste forbrugere på den anden side af sundet har appetit på langt mere.

Derfor deltager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i næste uge i et erhvervsfremstød i Stockholm sammen med Kronprinseparret, udenrigsministeren og en række danske virksomheder.

- Jeg er stolt over hele den danske fødevareproduktion og spændvidden i produktionen, hvor der er noget for enhver smag, ligegyldigt om man er helhjertet økologisk forbruger eller en blanding. Og jeg er samtidig stolt over, at danske fødevarer er højt værdsat, og at Danmark forbindes med sikre kvalitetsfødevarer uanset om det er vores fisk og skaldyr, vores friske mælk og gode oste eller vores fine kød og grønsager. Det kan vi sælge mere af langt ude i verden, men bestemt også til vores nære naboer, så vi forhåbentlig kan skabe flere danske arbejdspladser, siger Esben Lunde Larsen.

På erhvervsfremstødet er vandteknologi også i fokus. Her er danske virksomheder nogle af verdens bedste til at lave bæredygtige og effektive vandløsninger inden for spildevandsrensning, rensning for mikroplast og medicin, mindre vandspild og energiproducerende renseanlæg.

I dag sælger danske virksomheder vandteknologi til svenskerne for 1,7 mia. kroner årligt, og Sverige er dermed også Danmarks næststørste eksportmarked for vandteknologi. Det er især måleinstrumenter, pumper, rør og ventiler, vi eksporterer. Svenskerne står over for en række af de samme udfordringer som Danmark på området. Særligt vandtab, der er dobbelt så højt i Sverige som i Danmark, samt overvågning af vandkvalitet er områder, hvor danske virksomheder har løsninger, der kan gavne svenskerne.

- Sverige og Danmark er førende inden for vandteknologi. Hver dag leverer vores forsyninger rent drikkevand af den højeste kvalitet og renser spildevandet til gavn for miljøet og samfundet som helhed. Vi skal fortsat lære af hinanden, og mulighederne for at samarbejde om f.eks. rensning for stoffer som medicinrester og mikroplast er oplagte, siger Esben Lunde Larsen.

Fakta om den danske eksport til Sverige:

  • Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Mange store danske virksomheder betragter landet som en naturlig del af hjemmemarkedet, og for mange små og mellemstore virksomheder er det et oplagt marked at prøve kræfter med eksport på for første gang.
  • Hvert år aftager svenskerne danske varer og tjenester for 114 mia. DKK og samtidig står svenske virksomheder for 25 pct. af de udenlandske investeringer i Danmark. Sverige er således en af Danmarks allernærmeste samhandelspartnere.
  • Den danske eksport til Sverige er meget bredt sammensat, og der er muligheder for så godt som alle typer af danske virksomheder, som har mod på afsætning i udlandet.
  • Danmark eksporterede i 2015 økologiske produkter for 397 mio. kroner. Det gør Sverige til Danmarks næststørste eksportmarked for økologi, kun overgået at Tyskland.
  • Danmark eksporterede i 2016 vandteknologi for 1,7 mia. kroner. Det gør Sverige til Danmarks næststørste eksportmarked for vandteknologi kun overgået at Tyskland.

Fokus på erhvervsfremstødet:

Programmet for erhvervsfremstødet fokuserer på tre udvalgte sektorer, der har et godt potentiale for dansk – svensk samarbejde. Delegationen vil samle veletablerede danske løsninger for at imødekomme de svenske markedsbehov inden for de følgende tre temaer:

Intelligent Healthcare – sundhed

Sustainable Cities – miljø, energi, arkitektur og digitalisering.

Modern Lifestyle – design, og fødevarer.

Miljø- og fødevareministerens program under eksportfremstødet i Stockholm den 29. og 30. maj.:

Mandag den 29. maj:

08.25: Møde med den svenske erhvervs- og innovationsminister, Mikael Damberg, og den svenske bolig- og digitaliseringsminister, Peter Eriksson

9.15: Åbning af erhvervsfremstødet ”Liveable Scandinavia’

10.30 Deltage i seminar om Sustainable Cities sammen med H.K.H. Kronprins Frederik, H.K.H. Kronprinsesse Victoria og Svensk Bostads- og digitaliseringsminister Peter Eriksson.

11.20: Virksomhedsbesøg på mødepladsen sammen med H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Victoria

11.35: Besøge udstillingstand med danske landbrugs- & fødevareprodukter sammen med H.K.H. Kronprinsesse Victoria

13.00: Besøge ”oplevelsesscenen” på Mødepladsen med de to kronprinsepar og overvære prisoverrækkelse

14.05: Deltagelse i seminar om vand og energiforsyninger i fremtidens byer.

15.30: Besøg ved arkitektudstilling på Sjösiden

17.30: Reception ved Dannebrog med D.K.H. Kronprinsparret som værter

19.30: officiel middag

Tirsdag den 30. maj:

09.00: Besøg på Stockholms Vatten och Avfall sammen med H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Victoria

11.00: Rundvisning på Värtahamnen sammen med erhvervsdelegation

11.30: Overrækkelse af Prins Henriks Eksportpris til Mårten Leringe, VD, C.F. Møller ved Miljø- og Fødevareministeren

11.35: Kort indledende indlæg ved ministeren om sikring mod vandstigning i byer

12.30: Frokost på slottet med Kongen som vært

14.15: Tilstedeværelse i paneldebat om “Sustainable Urbanization” sammen med H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Victoria

15.40: Overvære kokkeevent sammen med H.K.H. Prinsesse Mary og H.K.H. Prins Daniel og evt. D.K.H. Prins Carl Philip og Prinsesse Sofia

16.15: Møde med den svenske miljøminister, Karolina Skog

19.30: Middag i Stadshuset


Yderligere oplysninger:

Pressechef Jens Fuglsang Edelholt, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9135 6996, e-mail:jefed@mfvm.dk


MENU