Gå til hovedindholdet

USA skal have del i det danske vandeventyr

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen rejser i dag til Chicago, hvor han skal mødes med en række af Danmarks største vandvirksomheder. Målet er at sælge mere dansk vandteknologi til USA.

Publiceret 26. april 2018

Indtil nu har dansk vandteknologi været en succeshistorie i Californien. Nu er turen kommet til, at succesen skal bredes ud til hele USA. Ifølge den amerikanske miljøstyrelse, EPA, er der nemlig et samlet investeringsbehov i den amerikanske vandsektor på 743 mia. dollars over de næste 20 år. De midler skal danske virksomheder have del i.

- Danmark er førende på spildevandsområdet, så med et stort investeringsbehov, så ser jeg gode muligheder for danske virksomheder. Jeg er meget optaget af, at vi gør det så attraktivt som muligt for USA at investere i danske vandløsninger og vandteknologier. Danmark har styrkepositioner på områder som fx vandspild, hvor vi har nogle gode og effektive løsninger, der forhåbentligt kan hjælpe USA til at udnyttet hver dråbe vand optimalt, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

Fra 2006 til 2016 er eksporten af vandteknologi til USA steget med 80 procent, og USA var med 1,1 mia. kroner det fjerdestørste eksportmarked for Danmark i 2016.

I USA findes der ca. 16.000 spildevandsanlæg. Vurderingen er, at teknologien på mange af anlæggene er mellem 10 til 15 år bagud.

Danske styrkepositioner skal åbne døre

Den danske vandsektor er særligt kendt for sin energieffektivitet og energiproduktionen. Samlet set bruger den danske vandsektor 1,9 procent af hele det danske energiforbrug. Over de sidste fem år er det forbrug reduceret med 22 procent, mens energiproduktionen er fordoblet. 

- Danske virksomheder har en række styrkepositioner såsom energieffektivitet, som USA hungrer efter. Derfor skal vi sikre, at de kan få del i det danske vandeventyr. Eksportfremstød gør en kæmpe forskel og kan åbne døre for virksomheder, der ellers har svært ved at trænge igennem over Atlanten, siger Esben Lunde Larsen.   

Udvalgte dele af ministerens program:

Torsdag den 26. april

14.00-16.00: Besøg ved Downers Grove Sanitary District - Wastewater Treatment Center

Fredag den 27. april

9.00-11.00: Møde med Metropolitan Water Reclamation District of Greater Chicago

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Malene Kristensen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 22 13 08 34, e-mail: malek@mfvm.dk   


MENU