Gå til hovedindholdet

Vi skal have udbytte af forskningsinvestering

Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten den 5. juli 2017.

Publiceret 5. juli 2017

Hvert år sender Miljø-og Fødevareministeriet over 730 mio. kr. af borgernes skattekroner til universiteterne.

Den anden vej får vi forskning og beredskaber, som gør os klogere på vores naturs tilstand, og hvordan vi mest effektivt forhindrer spredning af fugleinfluenza og kortlægger, hvor i landet der er størst fosforindhold i vores søer.

Myndighedsbetjeningen er enormt vigtig for, at vi politikere kan træffe de rigtige beslutninger.

Men vi skal sikre, at vi får det fulde udbytte af vores massive 730 millioner kroners investering. Vi har ganske enkelt en forpligtelse over for skatteborgerne til at sikre, at vi får mest muligt for pengene. Derfor sender jeg myndighedsbetjeningen på miljø-og fødevareområdet i konkurrence.

Lad mig slå fast, at vi ikke gør det for at spare. Vi gør det, fordi det er over et årti siden, at vi sidste gang kiggede på, hvilke universiteter der leverer rådgivning på miljøog fødevareområdet. Og vi gør det, fordi vi skal være helt sikre på, at vi får den bedste rådgivning, når vi laver nye løsninger og regler på miljø-og fødevareområdet.

Forskningskvaliteten vil være i højsædet, når vi skal vælge leverandør.

Derfor åbner vi op for, at udenlandske universiteter får muligheden for at byde ind - vel at mærke sammen med et dansk universitet.

Men bare rolig, pengene forsvinder ikke ud af Danmark.

Det er nemlig stadig det danske universitet, som er bevillingshaver.

Vi skylder danskerne at bruge deres skattekroner med omhu og sikre os, at vi får mest mulig forskning for pengene fra de stærkeste forskningsmiljøer.


MENU